wtorek, 31 stycznia 2017

Drożdżowe ciasto maślane

Potrzebowałam prostego ciasta w dużej ilości. Drożdże leżakowały w lodówce, reszta składników też była. Nic, tylko robić. Proste, smaczne. 



Składniki:

500g mąki
1 kostka świeżych drożdży (42g)
200g cukru
225ml ciepłego mleka
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 żółtko
szczypta soli
270g masła pokrojonego w kostkę
150g płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Do zagłębienia wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, zalać 1-2 łyżkami mleka i przykryć mąką z brzegów miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Pozostałe mleko, 50g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, skórkę cytrynową, żółtko, sól i 70g masła dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Ponownie odstawić na 30 minut.
  3. Na stolnicy posypanej mąką ponownie zagnieść ciasto. Zostawić przykryte na kolejne 20 minut, potem rozwałkować. Przełożyć na wysmarowaną masłem blachę (30x40cm), przykryć i zostawić na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. Ciasto ponakłuwać widelcem i kciukiem zrobić wgłębienia. Pozostałe masło poukładać we wgłębieniach. Rozłożyć równomiernie płatki migdałowe i posypać resztą cukru i cukrem waniliowym. Piec ok. 25 minut.




Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz