poniedziałek, 30 stycznia 2017

Tradycyjny sernik

Bez żadnych "dziwnych" dodatków. Tradycyjny sernik z rodzynkami. Mięciutki, puszysty. 


Składniki:

Ciasto kruche:

200g mąki
50g cukru
1 jajko
100g masła
szczypta soli

Masa serowa:

1kg twarogu z wiaderka
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
200g gęstej śmietany (lub creme fraiche)
50g rodzynek
1 żółtko
2 łyżki mleka
ew. cukier puder
mąka i masło do formy

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, jajko i masło. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i śmietanę utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Rodzynki sparzyć, osuszyć i delikatnie wmieszać do masy.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę natłuścić, oprószyć mąką. Dno i boki wyłożyć kruchym ciastem, nakłuć widelcem, przełożyć masę serową. Żółtko rozkłócić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec 60-65 minut.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz