środa, 25 stycznia 2017

Drożdżowe słońce z makiem

Trochę większa drożdżówka z makiem. Wystarczająco duża, żeby nasycić moją rodzinę. Niezbyt słodka, maślano-makowa.  W sam raz do popołudniowej kawy :) 


Składniki:

Ciasto drożdżowe:

150ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1/2 kostki świeżych drożdży (21g)
300g mąki
szczypta soli
15g miękkiego masła
1 jajko (M)

Nadzienie:

70g masła
70g cukru
100g niebieskiego maku

Przygotowanie:

  1.  W wysokim naczyniu wymieszać cukier z mlekiem, dodać pokruszone drożdże. Mieszając rozprowadzić drożdże aż się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać masło pokrojone na kawałki i jajko. Następnie dodać mleko z drożdżami. Całość zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości ciasta.
  2.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3.  Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem i makiem.
  4.  Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować na okrągły placek o śr. ok. 20 cm. Pierwszy placek położyć na wysmarowane dno tortownicy (26cm średnicy), posmarować połową masy makowej. Przykryć drugim plackiem i rozsmarować resztę masy. Położyć trzeci placek. Na środku zaznaczyć kieliszkiem do jajek kółko i zaczynając od kółka pokroić ciasto ostrym nożem lub radełkiem na 12 kawałków. Każdy kawałek przekręcić dwa razy - pierwszy w lewo, drugi w prawo, trzeci znów w lewo itd. Założyć obręcz tortownicy i zostawić na 10 minut. Piec ok. 25 minut.





Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz