wtorek, 17 stycznia 2017

Tort potrójnie czekoladowy

Na śwątecznym stole  obok sernika i makowca musiał być również tort. Inne ciasta były bez czekolady. Więc tort musiał ten brak nadrobić. Był mocno czekoladowy i przepyszny. :)



Składniki:

Ciasto:

200g gorzkiej czekolady
175g miękkiego masła
150g cukru
3 żółtka
40g mąki pszennej
100g mielonych migdałów
5 białek

Mus czekoladowy:

100g gorzkiej kuwertury
100g śmietany kremówki
100g białek

Spód ciasteczkowy:

150g herbatników maślanych
50g płynnego masła

Polewa:

150g gorzkiej kuwertury
2-3 łyżki śmietany kremówki

Dekoracja:

orzechy, migdały...
nitki z karmelu

Przygotowanie:

  1. Tortownicę wyłożyć papierem lub natłuścić, piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  2. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli wlewać czekoladę, nie przerywając miksowania. Następnie dodać 100g cukru i kolejno dodawać żółtka. W drugiej misce wymieszać mąkę z migdałami i dodać do masy. Białka ubić z resztą cukru na sztywno, połączyć delikatnie z masą.
  3. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zredukować temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wyjąć z formy.
  4. Kuwerturę pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodać płynną kuwerturę, a następnie delikatnie połączyć ze śmietaną. Gotowy mus wstawić do lodówki.
  5. Herbatniki pokruszyć (blenderem) i połączyć z płynnym masłem. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami, wyrównać powierzchnię i dobrze przycisnąć. Wyłożyć połowę musu czekoladowego i wyrównać powierzchnię. Na musie położyć ostudzone ciasto, posmarować resztą musu. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  6. Kuwerturę na polewę pokroić, roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu tortu tak, aby trochę spłynęło po bokach. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować orzechami i karmelem.




Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz