Składniki:
Ciasto:
100g mąki pszennej
25g mąki kukurydzianej
lub ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
125g cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
szczypta soli
3 jajka (M)
125g miękkiego masła
Krem:
400g zimnej śmietany
kremówki 30%
6 listków żelatyny
250g mascarpone
80g cukru
2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki kremu
czekoladowego (np. nutella)
Dekoracja:
400g masy marcepanowej
zielony i czerwony
marcepan do dekoracji lub barwniki
Przygotowanie:
- Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta i utrzeć całość przez chwilę, żeby powstała gładka masa. Przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Piec na dolnym poziomie piekarnika ok. 20 minut. Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto do góry nogami na kawałek papieru do pieczenia. Ostudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na pół. Dolny krążek ciasta umieścić na paterze.
- Krem czekoladowy podgrzać i posmarować nim dolny krążek ciasta.
- Śmietanę ubić na sztywno, odstawić. W drugiej misce wymieszać mascarpone z cukrem i cynamonem.
- Żelatynę namoczyć, następnie odcisnąć i podgrzać aż się całkowicie rozpuści. 1-2 łyżki mascarpone dodać do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie mascarpone z żelatyną dodać do reszty mascarpone i zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać kremówkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- 2/3 kremu wyłożyć na ciasto, przykryć drugim krążkiem ciasta i posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
- Masę marcepanową zagnieść w kulkę i rozwałkować między folią na krążek o średnicy ok. 30-32cm. Położyć na torcie i przycisnąć od góry. Uciąć za długie brzegi. Z czerwonego marcepanu uformować róże, z zielonego wyciąć listki. Poukładać na wierzchu tortu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz