poniedziałek, 7 listopada 2016

Tarta kajmakowa z bananami

Pyszna, słodka, ale bez przesady, tarta na kruchym spodzie. W środku niespodzianka w postaci bananów. Po zjedzeniu jednego kawałka, wszyscy mieli ochotę na drugi. :)


Składniki:

Na kruche ciasto:

200g mąki pszennej (krupczatki)
100g masła
40g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Warstwa kajmakowa:

3-4 dojrzałe banany
1 łyżka soku z cytryny
250g mascarpone
250g masy krówkowej (np. kakaowej)
3 listki żelatyny

Wierzch:

400g śmietany kremówki 30-36%
1 łyżka cukru pudru
ew. usztywniacz do bitej śmietany
200g masy krówkowej
kakao
czekoladowe ozdoby


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Formę na tartę (26-28cm średnicy) wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem wykleić formę, uformować brzegi. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Piec ok. 20 minut. Potem zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (ok. 5 minut), następnie lekko wycisnąć. Mascarpone i masę krówkową wymieszać na gładką masę. Żelatynę podgrzaći rozpuścić. Masę kajmakową dodawać porcjami do rozpuszczonej żelatyny i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
  4. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na upieczonym spodzie i skropić sokiem cytrynowym. Zalać masą kajmakową. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  5. Gdy warstwa kajmakowa dobrze stężeje rozsmarować na niej 200g masy krówkowej.
  6. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ew. usztywniacz. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy na masie krówkowej. Oprószyć kakao i ozdobić czekoladkami.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz