poniedziałek, 28 listopada 2016

Sernik spekulatius


Składniki:

200g ciastek korzennych spekulatius
70g masła
750g zmielonego twarogu śmietankowego
120g cukru
2-3 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki przyprawy spekulatius
4 jajka
1 opakowanie czerwonej polewy lub 1/2 opakowania czerwonej galaretki
250ml czerwonego soku/napoju owocowego (np. jabłko-czerwona porzeczka)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, tortownicę (24-26cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło roztopić, ciastka drobno pokruszyć. Połączyć z masłem, dobrze wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
  3. Twaróg zmiksować z cukrem, skórką pomarańczową i przyprawą spekulatius. Dodać jajka. Masę serową przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
  4. Piec 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy, przełożyć na paterę.
  5. Proszek na polewę rozpuścić w soku, zagotować. Odrobiną polewy posmarować boki sernika, resztę wylać na wierzch i pozostawić do zastygnięcia. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać złotymi i srebrnymi kulkami.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz