czwartek, 10 listopada 2016

Podchmielony tort orzechowy

Szybki i banalnie prosty tort. Na urodziny, imieniny. Może niekoniecznie na dziecięce imprezy, bo alkoholu w nim dość sporo. :)




Składniki:

Ciasto:

4 jajka (M)
120g cukru
100g mąki pszennej
100g mielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

6 listków żelatyny
200ml ajerkoniaku
200g serka kremowego typu Philadelphia
75g cukru
600g śmietany kremówki 30-36%

Dekoracja:
300g śmietany kremówki 30-36%
50g ciasteczek amarettini
50g orzechów laskowych
150ml ajerkoniaku
siekane orzechy laskowe

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka, cukier i 4 łyżki wody ubijać ok. 10minut, aż powstanie biała masa. Wymieszać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do tortownicy, piec 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce, a następnie przeciąć wzdłuż na pół.
  3. Żelatynę namoczyć. Ajerkoniak, serek i cukier zmiksować. Żelatynę wycisnąć, lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do niej 4 łyżki kremu i wymieszać. Połączyć z resztą kremu. Kremówkę ubic na sztywno. Gdy krem zacznie lekko tężeć, ponownie wymieszać i dodać śmietanę.
  4. Wokół dolnego blatu ciasta zacisnąć obręcz do tortów. Nałożyć połowę kremu, położyć drugi blat. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Wstawić do lodówki.
  5. Śmietanę do dekoracji ubić na sztywno. Zdjąć obręcz. Połową śmietany posmarować brzeg tortu. Pokruszyć ciasteczka i obsypać nimi brzeg. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i wycisnąć gęsto kleksy dookoła brzegu. Udekorować orzechami. Na środek wylać ajerkoniak. Posypać siekanymi orzechami.

Smacznego  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz