środa, 16 listopada 2016

Rogale marcińskie

Robiłam dwie przymiarki do tych rogali. Za pierwszym razem wyszły pyszne, ale tak ogromne, że ciężko było je zjeść. Została mi porcja maku, więc zrobiłam drugą przymiarkę. Tym razem poszło mi znacznie lepiej. A ci, którzy je jedli, byli zachwyceni. Aha, za pierwszym razem do farszu dałam rodzynki, za drugim, na prośbę mojej najstarszej córki, robiłam bez rodzynek. Zatem jak kto lubi. :)



Ciasto:

3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru pudru
60g masła + 150g zamrożonego masła
starta skórka cytrynowa
3 żółtka
30g świeżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka

Farsz makowy:

2 szklanki białego maku
2 szklanki cukru
2 łyżki masła
200g śmietany 30%
1/2 laski wanilii
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
3 łyżki rodzynek

Lukier:

150g cukru pudru
2-3 łyżki wody

Dodatkowo:

1 jajko
siekane migdały

Przygotowanie:

  • Mleko podgrzać, 60g masła rozpuścić.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól i skórkę cytrynową. Wymieszać wszystko, dodać mleko i zagnieść ciasto. Gdy będzie jednolite, dodać ostudzone masło. Ponownie wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • Mak wypłukać i zalać 1 litrem wrzątku. Postawić na najmniejszym ogniu i gotować 30 minut. Woda powinna tylko lekko mrugać. Po tym czasie przecedzić przez sitko, a następnie zemleć dwa razy. Przełożyć do rondla, dodać cukier, masło i przesmażyć, cały czas mieszając.
  • Z laski wanilii wyskrobać ziarenka. Wrzucić razem z laską do śmietany i całość gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie wyjąć laskę i dodać śmietanę do maku. Całość smażyć przez kolejne 10-15 minut. Potem dodać bakalie i odstawić do ostygnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na 2/3 zetrzeć zamrożone masło.Część bez masła położyć tak, aby przykrywała połowę częsci z masłem, a następnie złożyć jeszcze raz, aby całkiem schować masło.




  • Otrzymany prostokąt ponownie rozwałkować i znów złożyć na trzy w prostokąt. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i włożyć na 30-45 minut do lodówki. Proces wałkowania i składania powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem chłodzić ciasto po pół godziny.
  • Po ostatnim chłodzeniu rozwałkować ciasto na cienki prostokąt, przeciąć wzdłuż na pół i wyciąć z niego trójkąty i rozsmarować farsz, pozostawiając górny róg bez farszu. Każdy trójkąt zacząć zwijać u podstawy, dociskając lekko ciasto, żeby je rozpłaszczyć. Następnie naciąć podstawę na środku i złożyć trojkąt do końca, tworząc rogalik.
  • Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić, aby odpoczęly na ok. 10-15 minut. Następnie posmarować rogale roztrzepanym jajkiem.
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić rogale i piec ok. 25-30 minut.
  • Cukier puder wymieszać z gorącą wodą. Posmarować ostudzone rogale, posypać migdałami.




Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz