środa, 16 listopada 2016

Sernik mandarynkowy z kruszonką



Składniki:

Ciasto ucierane:

100g masła lub margaryny
70g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka (L)
170g mąki pszennej
20g kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 puszka mandarynek
100g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
2-3 łyżki soku mandarynkowego
3 jajka (L)

Kruszonka:

200g wiórków kokosowych
100g mąki pszennej
100g cukru
150g miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie:

  1.  Mandarynki odsączyć, sok zachować. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2.  Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie pojedynczo dodawać jajka i miksować na najwyższych obrotach miksera.
  3.  Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do masy maślano-jajecznej. Zmniejszyć obroty miksera i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.
  4.  Wszystkie składniki masy serowej (oprócz mandarynek) wymieszać krótko, tylko do połączenia. Wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać mandarynki, lekko je wciskając w ser.
  5.  Wszystkie składniki kruszonki zagnieść, a następnie pokruszyć równomiernie na masę serową.
  6.  Piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 90 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie. Potem wstawić do lodówki.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz