środa, 26 października 2016

Tobołki z orzechami

Coś na szybko.



Składniki:

450g mrożonego ciasta francuskiego (6 blatów 20x10cm)
100g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
1 łyżka płynnego miodu
2 jajka
100g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i pozostawić na 10 minut, aby odtajało.
  2. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i ostudzić.
  4. Białka oddzielić od żółtek. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, miodem i białkami na gładką masę.
  5. Z 5 blatów ciasta wyciąć 10 kwadratów 10x10 cm. Z 6 blatu wyciąć 10 małych prostokątów.
  6. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć łyżkę nadzienia orzechowego. Żółtka rozkłócić i posmarować brzegi każdego kwadratu. Rogi połączyć nad masą orzechową, prostokąty przykleić na wierzchu, lekko docisnąć. Całość posmarować pozostałym żółtkiem.
  7. Tobołki poukładać na blasze, piec 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
  8. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą, posmarować tobołki.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz