czwartek, 20 października 2016

Mini śmietanowiec z polewą

Około 1/3 masy śmietanowej, która mi została po upieczeniu Śmietanowca ze śłiwkami, trzeba było jakoś wykorzystać. I tak oto powstał rozpływający się w ustach mini sernik. Dzieci były zachwycone i żałowały, że jest taki mały....


Składniki:

masa śmietanowa z przepisu na Śmietanowiec ze śliwkami
100-150g ciasteczek amarettini
50g masła

Polewa:

20g masła
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Tortownicę (18-20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć i dodać do ciepłego masła. Wymieszać, wstawić na moment do lodówki albo zamrażalnika.
  3. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki (na godzinę, dwie).
  4. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, Dodać masło i śmietanę. Dokładnie wymieszać i wylać na wierzch ciasta.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz