wtorek, 4 października 2016

Sernik pomarańczowy


Ciasto kruche: 

100g cukru pudru
120g masła
250g mąki
1 jajko (M)
50g zmielonych pistacji

Masa serowa: 

2 pomarańcze
1 owoc granatu
4 jajka (L)
200g + 1 łyżka cukru
500g chudego zmielonego twarogu
250g gęstej śmietany 24%
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki galaretki z owoców leśnych (ze słoika)

Przygotowanie:

  1. Cukier puder zagnieść razem z masłem, mąką, jajkiem i pistacjami. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować tworząc koło o śr. ok. 30 cm na posypanej mąką stolnicy. Ciastem wyłożyć tortownicę, uformować wysoki brzeg. Odstawić do lodówki.
  3. Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć z powierzchni białą skórkę. Pokroić na cienkie plasterki. Owoc granatu przekroić na pół. Z jednej połowy wyciągnąć pestki, z drugiej wycisnąć sok.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. Jajka ubić z cukrem (200g) na puszystą masę. Dodać twaróg, śmietanę, skórkę pomarańczową i budyń. Masę przełożyć do formy. Ciasto piec na drugim poziomie od dołu ok. 15 minut. Wyjąć i poukładać na powierzchni plasterki pomarańczy i ziarenka granatu. Piec kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami przez 30 minut.
  6. Sok z granatu zagotować razem z galaretką i łyżką cukru. Gotować ok. 2 minuty aż powstanie gęsty syrop. Posmarować przestudzone ciasto.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz