poniedziałek, 10 października 2016

Sernik cytrynowy

Po weekendzie w Pradze pozostał smak pysznego jedzenia. Między innymi sernika cytrynowego. Po powrocie postanowiłam zrobić własny. Już zjedliśmy, pozostały tylko zdjęcia i przepis. :)



Składniki:

150g herbatników maślanych
70g pistacji (bez łupinek)
90g masła
750g zmielonego twarogu
250g mascarpone
150g cukru
1 op. skórki cytrynowej lub skórka starta z 1 cytryny
2-3 łyżki soku cytrynowego
4 jajka (M)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 gałaretki cytrynowe

Przygotowanie:

  1. Herbatniki pokruszyć razem z pistacjami na pył. Masło rozpuścić i do gorącego dodać herbatniki. Wymieszać i wyłożyć na dnie tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Twaróg wymieszać z mascarpone, dodać jajka, cukier, skórkę, sok i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dobrze, ale krótko wymieszać. Wyłożyć na przygotowany spód. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu wstawić do lodówki.
  4. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na sernik, zostawić do zastygnięcia.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz