czwartek, 8 września 2016

Tort bananowy

Puszysty biszkopt przełożony masą maślaną o smaku bananowym. Masa nie jest zbyt słodka, więc tort w całości nie jest przesłodzony. Łatwy w wykonaniu, a robi wrażenie.




Składniki:

Na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
160g cukru
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę maślaną:
4 dojrzałe banany
2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
250g miękkiego masła
po 50g czekolady białej, mlecznej i gorzkiej


Przygotowanie:

  1. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo połowę cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na gładką masę (przez ok. 10 minut), a następnie dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.
  3. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do jajek i wymieszać trzepaczką rózgową.
  4. Masę przłożyć do formy i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok. 10 minut, następnie zdjąć obręcz i odwrócić do góry nogami, zdjąć spód formy i papier do pieczenia. Zostawić do ostygnięcia. Potem przeciąć biszkopt wzdłuż na trzy części.
  5. Banany z sokiem cytrynowym zmiksować blenderem na gładkie puree. Odmierzyć 400ml. Ugotować budyń, zamiast mleka użyć zmiksowanych bananów, dodając 3 łyżki cukru. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodając stopniowo ostudzony budyń. 
  7. Blaty ciasta przełożyć masą bananową. Posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić na pół godziny do lodówki.
  8. W tym czasie obieraczką do warzyw skroić wiórki czekoladowe. Obsypać nimi wierzch i boki tortu.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz