środa, 21 września 2016

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Moje dzieci uwielbiają drożdżowki. Zawsze w pobliżu piekarni.... Przy ostatnim: mamo kup..., odpowiedziałam, że zrobię w domu.




Składniki:

500g mąki pszennej
42g świeżych drożdży
250ml mleka
100g cukru
80g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
duża puszka masy makowej


Przygotowanie:

  1.  Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  2.  W międzyczasie roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.
  3.  Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  4.  Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyłożyć masę makową, zostawiając trochę wolnego ciasta na brzegach.
  5.  Następnie zwinąć ciasto (razem z papierem) w roladę.
  6.  Potem pokroić roladę na plastry o grubości 3 cm i poukładać je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  7.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec ok. 20-25 minut. Po ostudzeniu można je polukrować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz