piątek, 16 września 2016

Sernik wiedeński

Nasz rodzinny faworyt. Nie może go zabraknąć w żadne święta. W moim starym zeszycie z przepisami, zajmuje pierwsze zaszczytne miejsce. To chyba moje pierwsze ciasto, które upiekłam jeszcze jako nastolatka. Moje dzieci nie lubią rodzynek, więc najczęściej ich nie dodaję, za to podwajam ilość migdałów. :)




Składniki:

1kg białego sera
200g cukru
8 jajek
250g masła
garść migdałów
garść rodzynek
duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego


Przygotowanie:


  1. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  2. Biały ser dokładnie zemleć, najlepiej dwa razy. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
  3. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić.
  4. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę (10 minut), białka ubić na sztywną pianę.
  5. Do zmielonego sera dodać kolejno żółtka, masło, cukier waniliowy i mąkę. Zmiksować krótko na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać rodzynki, migdały i pianę z białek i wymieszać delikatnie szpatułką.
  6. Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 60-70 minut. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.
  7. Chłodny sernik polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz