poniedziałek, 12 września 2016

Sernik karmelowy

Sernik to moje ulubione ciasto. Lubię go w najróżniejszych odsłonach, na spodzie, bez spodu, z owocami itd. Dziś z masą karmelową. Ja wykorzystałam gotowy kajmak z puszki, można też zrobić masę samemu, gotując puszkę mleka skondensowanego.



Składniki:

Spód:
60g masła
75g orzechów włoskich
100g biszkoptów
1 łyżka brązowego cukru
olej

Masa serowa:
600g mielonego twarogu
300g kajmaku z puszki
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
  1. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować olejem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
  2. Masło rozpuścić  i ostudzić. 50g orzechów posiekać, biszkopty pokruszyć i wymieszać z orzechami, cukrem i masłem. Masę wyłożyć na spód tortownicy, dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
  3. Twaróg utrzeć z połową kajmaku. Następnie wbić pojedynczo jajka, dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować.
  4. Masę wyłożyć na przygotowany spód i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut. Upieczony sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  5. Drugą połowę kajmaku rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać resztą orzechów. Wstawić na noc do lodówki.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz