wtorek, 21 lutego 2017

Tort gryczany z żurawiną

Jakiś czas temu wykorzystałam mąkę gryczaną do zrobienia ciasta drożdżowego. Tym razem zrobiłam z niej biszkopt i przełożyłam go masą śmietanowo-żurawinową. Efekt zaskoczył  (pozytywnie) nie tylko mnie, bo torcik był prezentem urodzinowym dla cioci mojego męża, która byle czego nie pochwali ;)


Składniki:

Biszkopt:

6 jajek (M)
150g cukru
szczypta soli
100g mąki gryczanej
60g mielonych orzechów włoskich
20g mąki ziemniaczanej

Krem:

1 opakowanie startej skórki pomarańczowej
1 słoik żurawiny (Wildpreiselbeeren) (370g)
600g śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
usztywniacz do śmietany (na 500ml)

Dekoracja:

pokruszone mini bezy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą, dodając 75g cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem (75g) na biały puch (ubijać ok. 10 minut). Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać mąkę gryczaną, orzechy i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie, potem wyjąć z formy i ostudzić całkowicie.
  3. Skórkę pomarańczową wymieszać z żurawiną. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i usztywniaczem. Ok. 1/3 śmietany odłożyć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany wymieszać z żurawiną.
  4. Biszkopt przekroić na trzy placki. Wokół dolnego placka zapiąć bok tortownicy, nałożyć połowę kremu, przykryć środkowym plackiem, nałożyć resztę kremu, przykryć górnym plackiem. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  5. Zdjąć obręcz tortownicy i posmarować boki i wierzch tortu odłożoną śmietaną. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz