sobota, 11 lutego 2017

Drożdżowe z serem i migdałową kruszonką


Składniki:

Ciasto drożdżowe:

375g mąki
1/2 kostki świeżych drożdży (21g)
200ml ciepłego mleka
60g cukru
1 jajko (M)
szczypta soli
60g miękkiego masła

Masa serowa:

750g mielonego twarogu
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżka soku pomarańczowego
150g cukru
4 jajka (M)
25g mąki
3 łyżki śmietany kremówki

Kruszonka:

100g masła
150g cukru
2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)
3 łyżki śmietany kremówki
100g płatków migdałowych
100g płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Dużą blachę (30x40cm) wysmarować masłem.
  3. Wymieszać składniki masy serowej. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na blasze. Na cieście rozłożyć równomiernie masę serową. Piec ok. 20 minut na najniższym poziomie piekarnika.
  4. Masło, cukier, miód i śmietanę podgrzewać w garnku, aż cukier się rozpuści. Dodać migdały i płatki owsiane.
  5. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu masę migdałową. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 minut.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz