wtorek, 28 lutego 2017

Makowiec z kruszonką

Połączenie puszystego ciasta drożdżowego, z miękką masą budyniową i chrupiącą kruszonką. Na dużą blachę, tę z piekarnika. Wystarczy dla sporej ilości gości. 



Składniki:

Ciasto drożdżowe:

400g mąki
1/2 kostki świeżych drożdży (21g)
125ml ciepłego mleka
70g + 1 łyżeczka cukru
skórka starta z 1 cytryny
60g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli

Masa makowo-budyniowa:

1l mleka
200g cukru
175g kaszy manny
1/2 opakowania budyniu waniliowego
400g masy makowej (pół dużej puszki)
200g śmietany kremówki
3 jajka (M)
250g miękkiego masła

Kruszonka:

300g mąki
175g cukru
200g miękkiego masła
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie:

 Ciasto: Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Drożdże pokruszyć i razem z łyżeczką cukru wymieszać z mlekiem, wlać do zagłębienia. Podsypać trochę mąką z brzegów miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
 Skórkę cytrynową wymieszać z cukrem, masłem, jajkiem i solą, dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
 Masa budyniowo-makowa: Mleko i 500ml wody zagotować z cukrem. Wymieszać kaszę mannę, budyń i masę makową, dodać do mleka i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać śmietanę i rozmącone jajka, ponownie zagotować. Dodać masło i całość dobrze wymieszać.
 Dużą blachę (z piekarnika) wysmarować masłem i wyłożyć ciastem drożdżowym (rozwałkować lub rozciągnąć). Na wierzchu rozłożyć masę budyniowo-makową. Przykryć, odstawić na 15 minut.
 Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
 Kruszonka: Zagnieść wszystkie składniki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyrośnięte ciasto. Piec ok. 40 minut.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz