poniedziałek, 13 lutego 2017

Placek kukurydziany z wiśniami

Ciacho, które upiekłam do naszej szkolnej kawiarenki. Osłodzone miodem i słodko-kwaśnymi wiśniami. Ciasto samo w sobie dość suche, o jego wilgotność zadbały wiśnie.



Składniki:

100g miękkiego masła
80g płynnego miodu
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków
3 jajka
100g mąki kukurydzianej
150g mąki pszennej z pełnego przemiału
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g siekanych orzechów laskowych
2 słoiki wiśni (700g po odsączeniu)

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć mikserem na maksymalnych obrotach, dodając stopniowo miód, sól, cynamon i goździki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać pojedynczo do masła.
  2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami mąkę. Odstawić na 40 minut. Po tym czasie białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.
  3. Spód tortownicy (24-26 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  4. Na dnie tortownicy wysypać połowę orzechów, nałożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie osączyć i obłożyć nimi ciasto. Łyżką nakładać kleksy z pozostałego ciasta i posypać resztą orzechów. Piec 45-50 minut. 


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz