wtorek, 7 lutego 2017

Podchmielony tort marcepanowy

Chyba lubię ciasta z wykorzystaniem alkoholu, zwłaszcza takiego słodkiego. :) Tym razem pyszny, słodki likier marcepanowy jako podstawa poniższego tortu. Delikatny, nie za słodki, przepięknie pachnący. Pyszny :) 



Składniki:

Ciasto:

100g miękkiego masła
50g surowej masy marcepanowej
100g cukru
nasionka z 1 laski wanilii
skórka starta z 1 pomarańczy
szczypta soli
2 jajka
100g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
50g siekanych, uprażonych migdałów

Masa śmietanowa:

8 listków żelatyny
6 żółtek
75g cukru
175ml likieru marcepanowego
600g śmietany kremówki 30%
100g płatków czekoladowych

Polewa:

3 listki żelatyny
250ml likieru marcepanowego
50g glukozy (gęsty syrop)

Dekoracja:

200g gorzkiej kuwertury
Przygotowanie:

 Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Masło utrzeć na puch, dodając masę marcepanową, cukier, wanilię, skórkę pomarańczową i sól. Na koniec pojedynczo dodawać jajka.
 Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy maślanej, na koniec wmieszać czekoladę i migdały. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić, usunąć papier, a ciasto zostawić w formie lub położyć na paterze i założyć obręcz tortownicy.
 Żelatynę namoczyć. Żółtka ubijać razem z cukrem w metalowej misce w kąpieli wodnej, aż powstanie biała piana. Żelatynę wycisnąć i dodać do masy jajecznej, mieszać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Dodać likier i wymieszać. Miskę zdjąć z garnka i ostudzić krem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać razem z płatkami czekoladowymi do ostudzonego i lekko tężejącego kremu. Masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
 Żelatynę namoczyć. Likier i syrop glukozowy podgrzać w metalowej misce w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić termometrem!). Żelatynę wycisnąć i dodać do likieru, wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
 Kuwerturę pokroić i rozpuścić w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa paski wyższe niż tort (lub na wysokość tortu) i na tyle długie, żeby objęły cały tort dookoła. Rozprowadzić na nich cienką warstwę kuwertury. Zdjąć obręcz tortownicy i od razu przyłożyć papier z czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła. Potem ostrożnie zdjąć papier.



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz