środa, 7 grudnia 2016

Sernik piernikowy

Dla tych, co kochają serniki. I dla wielbicieli perników też. :)




Kruche ciasto:

200g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
75g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150g miękkiego masła
1 żółtko

Spód piernikowy:

180g masła
140g gorzkiej czekolady
100g miodu (płynnego)
1 łyżka przyprawy do piernika
4 jajka
40g cukru trzcinowego
4 łyżeczki cukru waniliowego
125g mąki pszennej tortowej
20g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie lub 10g proszku do pieczenia

Masa serowa:

1kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
150g cukru
50g miękkiego masła
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
200g śmietany kremówki 30%
4 jajka

Dekoracja:

cukier puder

Przygotowanie:

  1. Kruche ciasto: Mąkę i kakao przesiać, dodać przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy i masło. Zagnieść ciasto (ręką lub mikserem), dodaJąc jajko. Gładkie ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika.
  2. Spód piernikowy: Masło, czekoladę i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Mocno podgrzać (60-70 stopni), ale nie zagotować. Zestawić z ognia i ostudzić do 30-35 stopni.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, prostokątną formę wyłożyć papierem lub natłuścić i oprószyć mąką.
  4. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puch. Przesiać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać ubite jajka i mąki. Przelać do przygotowanej formy i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie ostrym nożem ściąć wierzch ciasta i zetrzeć go na tarce o grubych oczkach.
  5. Masa serowa: Twaróg zmiksować z cukrem, masłem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Dodać śmietanę, a następnie pojedynczo dodawać jajka. Gotową masę rozsmarować na piernikowym spodzie.
  6. Kruche ciasto zetrzeć na tarce i posypać wierzch sernika. Następnie posypać startym ciastem piernikowym. Ponownie wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz