Dla tych, co kochają serniki. I dla wielbicieli perników też. :)
Kruche ciasto:
200g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do
piernika
75g cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
150g miękkiego masła
1 żółtko
Spód piernikowy:
180g masła
140g gorzkiej czekolady
100g miodu (płynnego)
1 łyżka przyprawy do
piernika
4 jajka
40g cukru trzcinowego
4 łyżeczki cukru
waniliowego
125g mąki pszennej
tortowej
20g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie lub 10g
proszku do pieczenia
Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego
(z wiaderka)
150g cukru
50g miękkiego masła
4 łyżeczki cukru
waniliowego
1 opakowanie budyniu
waniliowego
200g śmietany kremówki
30%
4 jajka
Dekoracja:
cukier puder
Przygotowanie:
- Kruche ciasto: Mąkę i kakao przesiać, dodać przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy i masło. Zagnieść ciasto (ręką lub mikserem), dodaJąc jajko. Gładkie ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika.
- Spód piernikowy: Masło, czekoladę i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Mocno podgrzać (60-70 stopni), ale nie zagotować. Zestawić z ognia i ostudzić do 30-35 stopni.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, prostokątną formę wyłożyć papierem lub natłuścić i oprószyć mąką.
- Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puch. Przesiać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać ubite jajka i mąki. Przelać do przygotowanej formy i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie ostrym nożem ściąć wierzch ciasta i zetrzeć go na tarce o grubych oczkach.
- Masa serowa: Twaróg zmiksować z cukrem, masłem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Dodać śmietanę, a następnie pojedynczo dodawać jajka. Gotową masę rozsmarować na piernikowym spodzie.
- Kruche ciasto zetrzeć na tarce i posypać wierzch sernika. Następnie posypać startym ciastem piernikowym. Ponownie wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz