środa, 14 grudnia 2016

Ciasteczka ze śnieżynkami

W sam raz do gorącej herbaty czy kawy. Po upieczeniu włożyłam do szczelnej puszki i tak sobie je podjadamy. 



Ciasto:

250g mąki (krupczatki)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70g cukru pudru
skórka starta z 0,5 cytryny
szczypta soli
1 jajko
125g miękkiego masła
Dekoracja: 100g białej masy cukrowej
150g cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody
niebieski barwnik spożywczy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, tworząc gładką masę. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 15 -20 minut.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kółka o śr. 5 cm. Układać na blasze i piec ok. 12 minut. Po upieczeniu ostudzić.
  4. Masę cukrową rozwałkować, aby powstał cieniutki placek. Wyciąć tyle śnieżynek (wyciskarką do masy cukrowej), ile wyszło ciastek. Gotowe śnieżynki odłożyć na papier do pieczenia.
  5. Z cukru pudru, wody i barwnika zrobić lukier. Posmarować nim ciastka i ułożyć śnieżynki zanim lukier zastygnie. Pozostawić do zastygnięcia.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz