sobota, 3 grudnia 2016

Chrupiące ciasto cytrynowe

Robiłam jakiś czas temu babeczki cytrynowe, które mój mąż określił mianem babsztyle, takie wielkie wyrosły. Były tak pyszne, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz, ale jako ciasto. Wyszło równie pyszne - w środku puszyste, z wierzchu chrupiące. I bardzo kwaśne. :)



Składniki:

Ciasto:

200g miękkiego masła
180g brązowego cukru
200g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki Lemon Curd

Polewa:

100g cukru
sok i skórka starta ze średniej cytryny


Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Zmiksować masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Pod koniec dodać Lemon Curd. Przełożyć do tortownicy. Piec ok. 45 minut.
  3. Składniki polewy wymieszać. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 2 minuty do przestygnięcia, a następnie rozprowadzić na jego powierzchni przygotowaną polewę. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie polewa stanie się chrupiąca.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. WOW Monia...szkoda, że tak daleko, bo wpadłabym spontanicznie na kawkę. Buźka od Słubickiej ciotki - M.D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Specjalnie na wyjazd dla dużej córki robiłam :) Wczoraj znowu, ale do szkoły zabrała, więc też nie spróbujesz :D

    OdpowiedzUsuń