sobota, 17 grudnia 2016

Czekoladowe talarki

Upiekłam dla dzieci do szkoły na spotkanie opłatkowe. Moja starsza dwójka dzielnie mi pomagała w dekorowaniu ciasteczek, bo jak to moja córka stwierdziła - "będziesz nad tym do północy siedziała". Zniknęly w ekspresowym tempie. Czyli smaczne były. :)



Ciasto kruche:

300g mąki (krupczatki)
150g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko (M)
1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja:

ok. 150g białej kuwertury
75-100g gorzkiej kuwertury
3 opakowania czekoladowych serduszek

Przygotowanie:

  •  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  •  Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę (blachy) wyłożyć papierem do pieczenia.
  •  Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do grubości 3mm i wycinać z niego okrągłe talarki (4-4,5cm średnicy). Układać na blasze i piec ok. 10-12 minut. Po upieczeniu ostudzić.
  •  Obydwie kuwertury pokroić na mniejsze kawałki i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Każdą kuwerturę przełożyć do szprycy lub do woreczka na mrożonki i uciąć mały róg. Na połowę upieczonych ciasteczek wyciskać małe kleksy z białej lub ciemnej kuwertury. Następnie układać po 5 serduszek w kontrastowym kolorze tak, aby pośrodku powstała gwiazdka.


  •  Na drugiej połowie talarków wyciskać duże kleksy, a potem przykrywać je talarkami z serduszkami na wierzchu. Zostawić do zastygnięcia.




Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz