sobota, 10 grudnia 2016

Brownie z kokosem

Miało być duże i wszystkim smakować. No chyba, że ktoś nie lubi czekolady albo kokosa.




Ciasto:

370g gorzkiej czekolady
250g masła
5 jajek
300g cukru
1 łyżka melasy
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa kokosowa:

400g wiórków kokosowych
2 białka
2 łyżki mąki pszennej
15 łyżek mleka


Przygotowanie:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka ubijać razem z cukrem przez 10 minut, pod koniec ubijania dodać melasę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do ubitych jajek dodać czekoladę, a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać.
  2. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozsmarować na spodzie formy.
  3. Wiórki kokosowe wymieszać z białkami i mąką. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby kokos się nie spalił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz