poniedziałek, 29 maja 2017

Marmurkowy sernik malinowy

Lekki jak puch sernik, po prostu rozpływa się w ustach. Idealny na upały. :)



Składniki:

Mus malinowy:

400g mrożonych malin
100g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 kopiata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
3 łyżki soku cytrynowego

Kruche ciasto:

150g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
100g cukru
1 op. cukru waniliowego
100g miękkiego masła

Masa serowa:

500g serka mascarpone
600g serka twarogowego typu Philadelphia
100g śmietany kremówki
5 jajek (M)
100g cukru
50g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka startej skórki cytrynowej

Przygotowanie:

  • Maliny, cukier i cukier waniliowy wymieszać w garnku i cały czas mieszając zagotować aż cukier się rozpuści. Przetrzeć przez sito do garnka, w którym się gotowały. Skrobię wymieszać z sokiem cytrynowym i wymieszać z przetartymi malinami i ponownie zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.
  • Formę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Składniki na ciasto zagnieść, aby powstała kruszonka. Ciastem wyłożyć dno tortownicy, przycisnąć łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Wyciągnąć, lekko ostudzić.
  • Serki, śmietanę i jajka zmiksować, dodać cukier, skrobię i skórkę cytrynową. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu delikatnie wylać przetarte maliny i widelcem zrobić marmurek. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 160 stopni i piec następne 45 minut. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku z uchylonym drzwiczkami, potem wyjąć i ostudzić.



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz