czwartek, 25 maja 2017

Tort Myszka Minnie

Na piąte urodziny do przedszkola moja córeczka zażyczyła sobie tort z Myszką Minnie. Czego sie nie robi dla dzieci.... :) Dzieci były zachwycone i spałaszowały tort do ostatniego okruszka.



Składniki:

Ciasto ucierane:

6 jajek
150g cukru
200ml oleju rzepakowego
200ml wody gazowanej
350g mąki pszennej
50g ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

500ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
4 łyżki cukru
250g miękkiego masła

Dekoracja:

masa cukrowa w kolorze czarnym, białym, różowym
masa marcepanowa
pisaki cukrowe w kolorze gorzkiej czekolady
posypka czekoladowa

Przygotowanie:

  • 400ml mleka zagotować z cukrem. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka i całość dobrze wymieszać. Gotować chwilkę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia.
  • Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać powoli olej i wodę. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię.
  • Piec ok. 30 minut, po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Posługując się szablonem, wyciąć twarz myszki.



  • Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować tylko do połączenia składników. Ok. 3/4 masy przełożyć ciasto i wysmarować wierzch i boki tortu.

  • Z resztek ciasta powycinać nos i kokardę. Nałożyć na wierzch tortu i posmarować masą budyniową. 

  • Masę marcepanową rozwałkować, wyciąć buzię myszki do wysokości uszu. Z czarnej masy cukrowej wyciąć uszy, nos, źrenice i buzię. Z różowej wyciąć język i kokardę. Z białej masy cukrowej wyciąć kropki na kokardę (u mnie kwiatki cukrowe, zgodnie z życzeniem córki) i gałki oczne. Masy poukładać na torcie, dobrze podociskać. Pisakami namalować rzęsy. Posypką obsypać boki tortu. 




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz