poniedziałek, 1 maja 2017

Sernik z müsli

Cała nasza rodzina uwielbia serniki. Mój starszy syn czasem zażyczy sobie coś szczególnego. Tym razem znalazł przepis na sernik z wykorzystaniem ulubionego  (ostatnio) muesli. Pozbierałam składniki, zmniejszyłam ilość cukru i upiekałam. Bardzo nam wszystkim smakował. Masa serowa delikatna i miękka, spód lekko chrupiący i czekoladowy. Pyszne ciasto po prostu. Polecam. :)


Składniki:

Ciemne ciasto:

100g cukru
2 jajka (M)
200g masła
280g mąki
40g ciemnego kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
50ml mleka
150g chrupiącego müsli (granoli)

Do posypania:

50g chrupiącego müsli

Masa serowa:

300g masła
1 kg zmielonego twarogu
200g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego w proszku (op. na 500ml mleka)
4 jajka (M)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciemne ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Cukier i jajka ubić na puszystą masę, dodać roztopione masło. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć równomiernie na spodzie formy i posypać müsli.
  3. Masa serowa: Masło roztopić i ostudzić. Dodać pozostałe składniki i całość krótko wymieszać. Wyłożyć na przygotowany spód. Pozostałe ciemne ciasto podzielić na małe kawałki i rozłożyć na masie serowej. Piec ok. 50-55 minut.




Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz