środa, 2 maja 2018

Torcik truskawkowy

Zainspirowana torcikiem z najnowszego numeru Sweet Dreams stworzyłam własną wersję. Biało-czerwoną, idealną na majówkę z polską szkołą. Torcik wyszedł leciutki, nie za słodki, mocno truskawkowy, z lekko kokosową nutką. Zniknął ekspresowo. :)




Składniki:

Spód:

  • 300g ciastek cantuccini z czekoladą
  • 150g masła


Masa jogurtowa:

  • 250g jogurtu naturalnego
  • 250g kremowego mleczka kokosowego


Masa truskawkowa:

  • 1kg truskawek
  • 100g drobnego cukru
  • 5 listków żelatyny
  • 2 op. czerwonej przezroczystej polewy (Tortenguss)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki soku cytrynowego


Masa śmietanowa do dekoracji:

  • 200g śmietany kremówki 30%
  • 100g mleczka kokosowego
  • 3 listki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1.  Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2.  Ciastka pokruszyć blenderem na proszek. Masło rozpuścić u wymieszać z ciastkami. Masą wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki.
  3.  5 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć i podgrzać aż się rozpuści. Jogurt wymieszać z mleczkiem kokosowym i stopniowo dodawać do żelatyny, cały czas mieszając. Odstawić, aby masa zaczęła lekko tężeć.
  4.  Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji. 10-15 truskawek pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na ciasteczkowym spodzie. Delikatnie wylać tężejącą masę jogurtową. Wstawić do lodówki, aby masa całkowicie stężała.
  5.  Pozostałe truskawki zmiksować z sokiem cytrynowym i 80g cukru na puree. Polewę wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, dodać puree truskawkowe i całość zagotować. Mieszając lekko ostudzić, potem wyłożyć szybko, ale ostrożnie na masę jogurtową (puree ścina się prawie natychmiast w kontakcie z zimną masą jogurtową). Ponownie wstawić do lodówki.
  6.  3 listki żelatyny namoczyć. 2-3 łyżki mleczka kokosowego podgrzać, żelatynę odcisnąć i dodać do mleczka. Resztę mleczka wymieszać z 20g cukru, dodać żelatynę. Ostudzić, aż masa zacznie tężeć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do mleczka kokosowego. Wymieszać i szprycką z końcówką w kształcie gwiazdki nakładać kleksy. Udekorować truskawkami.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz