środa, 8 listopada 2017

Tort After Eight



Składniki:

Masa śmietanowa:

400g śmietany kremówki 30%
50-70g czekoladek miętowych np. After Eight
2 gałązki świeżej mięty
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania usztywniacza do bitej śmietany
75g posiekanej gorzkiej kuwertury lub czekolady

Ciasto:

150g masła
150g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sól
3 jajka
250g mąki
3 łyżki ciemnego kakao
1 op. proszku do pieczenia
80-100ml mleka
3 łyżki posiekanej kuwertury lub gorzkiej czekolady

Dekoracja:

200g śmietany kremówki
2 łyżki posiekanej kuwertury lub gorzkiej czekolady
listki mięty

Przygotowanie:



  1. Śmietanę podgrzać, a następnie dodać czekoladki miętowe i wymieszać, aż się rozpuszczą. Śmietanę ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Miękkie masło zmiksować na puch razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy. Dodać mleko i kuwerturę. Przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i piec 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
  4. Listki mięty posiekać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać usztywniacz i cukier waniliowy. Delikatnie połączyć z miętą i kuwerturą. Krem wyłożyć na dolny placek, przykryć górnym plackiem.
  5. Śmietanę ubić na sztywno. Ozdobić tort kleksami i wysmarować boki. Posypać czekoladą i udekorować listkami mięty. 


Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz