środa, 12 lipca 2017

Placek czereśniowy z czekoladową kruszonką

Szybki placek na letnie upały, słodycz czekolady miesza się ze smakiem świeżych czereśni i lekką nutą kawy.




Składniki:

Ciasto ucierane:

ok. 1kg czereśni
200g miękkiego masła
150g cukru
1 laska wanilii
4 jajka
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g czekoladek kawowych

Kruszonka:

100g zimnego masła
120g mąki
2 łyżki ciemnego kakao
50g cukru
ew. cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Czereśnie umyć, oderwać gałązki, ew. wydrylować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka.
  2. Masło utrzeć z wanilią i cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślano-jajecznej. Delikatnie wmieszać czekoladki kawowe.
  3. Masło na kruszonkę pokroić w kostkę, a następnie zagnieść z mąką, kakao i cukrem. Odstawić do lodówki.
  4. Ciasto ucierane przełożyć do formy, rozłożyć na całej powierzchni ciasta czereśnie. Równomiernie pokruszyć kakaowe ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. Po upieczeniu ostudzić i ew. przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz