czwartek, 4 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Chodziło za mną ciasto drożdżowe, takie wysokie, puszyste i z kruszonką koniecznie. Ale nie mogło być za suche, więc dorobiłam masę serową i wrzuciłam trochę malin i czereśni. I wyszło dokładnie to, czego chciałam. :)



Składniki:

Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
100g masła
42g świeżych drożdży
3 żółtka
250ml mleka
125g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa serowa:
500g mielonego twarogu z wiaderka
2 jajka
100g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
150g masła
130g mąki pszennej
70g drobnych płatków owsianych
90g cukru
400g dowolnych drobnych owoców (u mnie czereśnie i maliny)

Przygotowanie:

  1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać. Drożdże i dwie łyżki cukru rozprowadzić w ciepłym mleku, następnie dodać dwie łyżki mąki i wymieszać. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie rozpuścić masło. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka z cukrem, rozpuszczone masło i mąkę. Wyrobić ciasto i znów odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko tylko do połączenia składników.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć w formie i rozciągnąć na całą długość. Wylać masę serową. Poukładać owoce (czereśnie wydrylować i przekroić na pół).
  6. Kruszonka: Masło rozpuścić i ostudzić. Cukier, mąkę i płatki owsiane wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść kruszonkę. Posypać nią ciasto.
  7. Piec ok. 45-50 minut.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz