Składniki:
Na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
160g cukru
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę maślaną:
4 dojrzałe banany
2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
250g miękkiego masła
po 50g czekolady białej, mlecznej i gorzkiej
Przygotowanie:
- Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo połowę cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na gładką masę (przez ok. 10 minut), a następnie dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.
- Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do jajek i wymieszać trzepaczką rózgową.
- Masę przłożyć do formy i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok. 10 minut, następnie zdjąć obręcz i odwrócić do góry nogami, zdjąć spód formy i papier do pieczenia. Zostawić do ostygnięcia. Potem przeciąć biszkopt wzdłuż na trzy części.
- Banany z sokiem cytrynowym zmiksować blenderem na gładkie puree. Odmierzyć 400ml. Ugotować budyń, zamiast mleka użyć zmiksowanych bananów, dodając 3 łyżki cukru. Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodając stopniowo ostudzony budyń.
- Blaty ciasta przełożyć masą bananową. Posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić na pół godziny do lodówki.
- W tym czasie obieraczką do warzyw skroić wiórki czekoladowe. Obsypać nimi wierzch i boki tortu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz