Składniki:
Spód:
60g masła
75g orzechów włoskich
100g biszkoptów
1 łyżka brązowego cukru
olej
Masa serowa:
600g mielonego twarogu
300g kajmaku z puszki
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 26cm posmarować olejem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
- Masło rozpuścić i ostudzić. 50g orzechów posiekać, biszkopty pokruszyć i wymieszać z orzechami, cukrem i masłem. Masę wyłożyć na spód tortownicy, dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
- Twaróg utrzeć z połową kajmaku. Następnie wbić pojedynczo jajka, dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować.
- Masę wyłożyć na przygotowany spód i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut. Upieczony sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Drugą połowę kajmaku rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać resztą orzechów. Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz