600g dyni hokkaido
100g orzechów włoskich
4 jajka
200g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
300ml oleju słonecznikowego
400g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
100g rodzynek
400g serka twarogowego typu Philadelphia
1 łyżka soku cytrynowego
50g cukru pudru
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać.
- Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól zmiksować na puszystą masę. Dodać olej. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać do masy jajecznej. Następnie dodać orzechy, rodzynki i startą dynię. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 65 minut.
- Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto odwrócić do góry nogami, usunąć dno i papier do pieczenia. Następnie odwrócić ponownie ciasto i zostawić do ostygnięcia.
- Serek twarogowy utrzeć z sokiem cytrynowym, dodać cukier puder. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz