piątek, 2 września 2016

Zwetschgen-Nuss-Datschi

Odkąd mieszkamy w stolicy Bawarii, mój mąż może bez ograniczenia raczyć się swoim ulubionym Zwetschgen-Datschi. Ale przecież nie z cukierni. Moje będzie równie pyszne, a właściwie to chyba nawet lepsze.... :)



Składniki:

Ciasto:
150g mielonych orzechów laskowych
5 jajek (M)
szczypta soli
180g brązowego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
200g miękkiego masła
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka

Obłożenie:
1-1,5 kg śliwek węgierek
200g grubo posiekanych orzechów laskowych
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie

  1.  Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Głęboką blachę (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2.  Ciasto: Zmielone orzechy uprażyć krótko na patelni bez tłuszczu i ostudzić. Jajka zmiksować na puch razem z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać masło. Nastepnie dodać mąkę, proszek i zmielone orzechy. Wlać mleko. Płynne ciasto wyłożyć na blachę.
  3.  Śliwki poukładać jak dachówki na cieście, przeciętą stroną do góry. Posypać pokrojonymi orzechami. Na koniec poukładać kawałki masła, skropić syropem klonowym i posypać cukrem.
  4. Piec ok. 45 minut.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz