Składniki:
Brownie:
350g gorzkiej czekolady
250g masła
5 jajek
300g cukru
1 łyżeczka melasy
210g mąki
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
sól
Masa serowa:
350g mielonego twarogu
90g miękkiego masła
100g cukru
3 jajka
po 1 łyżce startej skórki
pomarańczowej i cytrynowej
Przygotowanie:
- Przygotować brownie: Połamać czekoladę i rozpuścić ją razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka ubijać razem z cukrem przez 10 minut, pod koniec dodać melasę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Do ubitych jajek wlać czekoladę z masłem i wsypać przesianą mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przelać czekoladowe ciasto.
- Przygotować masę serową: Miękkie masło ucierać z cukrem przez 5 minut, następnie dodać jajka, twaróg i skórkę cytrynową i pomarańczową. Wymieszać. Porcjami nakładać na czekoladowe ciasto i wymieszać delikatnie widelcem, aby powstał marmurek.
- Piec 60-70 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową, żeby ciasto się nie przypiekło.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz