wtorek, 27 września 2016

Pavlova z kremem kakaowym

Moja pierwsza Pavlova. Pyszna wyszła. :)



Składniki:

4 białka
250g + 3 łyżki cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200g śmietany kremówki 30-36%
250g mascarpone
1 płaska łyżka kakao
owoce


Przygotowanie:

  1.  Białka ubijać z cukrem (250g) aż będą błyszczące, dodać powoli ocet i mąkę i delikatnie wymieszać.
  2.  Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3.  Ubite białka wyłożyć na papier tworząc koło o średnicy  20-26 cm. Wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100 stopni. Piec 75 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę do ostygnięcia.
  4.  Śmietanę ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować mascarpone z cukrem (3 łyżki) i kakao, dodać śmietanę i wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzoną bezę. Na wierzchu poukładać owoce.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz