Moja pierwsza Pavlova. Pyszna wyszła. :)
Składniki:
4 białka
250g + 3 łyżki cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
200g śmietany kremówki
30-36%
250g mascarpone
1 płaska łyżka kakao
owoce
Przygotowanie:
- Białka ubijać z cukrem (250g) aż będą błyszczące, dodać powoli ocet i mąkę i delikatnie wymieszać.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ubite białka wyłożyć na papier tworząc koło o średnicy 20-26 cm. Wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100 stopni. Piec 75 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować mascarpone z cukrem (3 łyżki) i kakao, dodać śmietanę i wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzoną bezę. Na wierzchu poukładać owoce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz