I popijam herbatę :)
Składniki:
350g gorzkiej czekolady
250g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
5 jajek (M)
350g cukru
1 łyżka melasy
210g mąki + trochę do wysypania formy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
słoik wiśni (po odsączeniu 380g)
Przygotowanie:
- Kwadratową tortownicę (24 x 24cm) lub okrągłą o śr. 26cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
- Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę (ok. 10 minut), pod koniec ubijania dodać melasę.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do ubitych jajek dodać czekoladę z masłem, zmniejszyć obroty i dodać przesianą mąkę.
- Wiśnie odsączyć i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową, że się za bardzo nie przypiekło.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz