Robiłam to ciasto już kilka razy. I za każdym razem efekt jest mega. Mocno czekoladowe, a buraków w ogóle nie czuć. A moje dzieci je uwielbiają.
Składniki:
400g mąki
500g ugotowanych buraków
ćwikłowych
400ml oleju rzepakowego
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g ciemnego kakao
350g cukru
3 łyżeczki cukru
waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie:
- Ugotowane i obrane buraki zmiksować razem z olejem na mus.
- Jajka ubić mikserem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i sól. Porcjami dodawać do jajek i zmiksować. Połączyć z musem buraczanym.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wlać do formy i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 75-80 minut.
- Upieczone ciasto studzić w formie ok. 30 minut. Potem wyjąć i ostudzić całkowicie. Można polać polewą lub oprószyć kakao.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz