piątek, 30 września 2016

Czekoladowe ciasto z buraczkami

Robiłam to ciasto już kilka razy. I za każdym razem efekt jest mega. Mocno czekoladowe, a buraków w ogóle nie czuć. A moje dzieci je uwielbiają.


Składniki:

400g mąki
500g ugotowanych buraków ćwikłowych
400ml oleju rzepakowego
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g ciemnego kakao
350g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie:

  1.  Ugotowane i obrane buraki zmiksować razem z olejem na mus.
  2.  Jajka ubić mikserem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i sól. Porcjami dodawać do jajek i zmiksować. Połączyć z musem buraczanym.
  3.  Piekarnik nagrzać do 175 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  4.  Ciasto wlać do formy i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 75-80 minut.
  5.  Upieczone ciasto studzić w formie ok. 30 minut. Potem wyjąć i ostudzić całkowicie. Można polać polewą lub oprószyć kakao.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz