Coś na szybko.
Składniki:
450g mrożonego ciasta
francuskiego (6 blatów 20x10cm)
100g mielonych orzechów
laskowych
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
1 łyżka płynnego miodu
2 jajka
100g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i pozostawić na 10 minut, aby odtajało.
- Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i ostudzić.
- Białka oddzielić od żółtek. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, miodem i białkami na gładką masę.
- Z 5 blatów ciasta wyciąć 10 kwadratów 10x10 cm. Z 6 blatu wyciąć 10 małych prostokątów.
- Na każdy kwadrat ciasta nałożyć łyżkę nadzienia orzechowego. Żółtka rozkłócić i posmarować brzegi każdego kwadratu. Rogi połączyć nad masą orzechową, prostokąty przykleić na wierzchu, lekko docisnąć. Całość posmarować pozostałym żółtkiem.
- Tobołki poukładać na blasze, piec 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
- Cukier puder wymieszać z gorącą wodą, posmarować tobołki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz