poniedziałek, 17 października 2016

Sernik dyniowy (butternut)

Obiecałam dzieciom, że zrobię znów sernik dyniowy, ale nie chciałam kolejny raz używać dyni hokkaido. Butternut jest również piękna pomarańczowa, ale w serniku tego koloru nie widać aż tak wyraźnie. Smak jest nieco inny, bardziej orzechowy. A sam sernik wilgotny i mięciutki. 




Składniki:

300g ciastek spekulatius z migdałami
100g masła
1 dynia piżmowa (butternut)
800g mielonego twarogu
200g kwaśnej, gęstej śmietany (24%)
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 jajka
100g pokrojonych migdałów

Polewa:

100g kwaśnej, gęstej śmietany (24%)
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

 Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  1. Dynię obrać i pokroić na małe kawałki. Ugotować na parze (ok. 20 minut), ostudzić, następnie zmiksować na gładką masę. Odważyć 500g puree.
  2.  Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć i połączyć z masłem. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
  4.  Twaróg, śmietanę, puree, cukier, jajka i budyń zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników. Wrzucić garść migdałów i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut.
  5.  Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Po 70 minutach pieczenia wysunąć sernik i posmarować go polewą. Naczynie z wodą można już wyjąć. Piec kolejne 10 minut.
  6.  Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki. Po kilku godzinach albo na drugi dzień obsypać brzegi resztą migdałów.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz