Składniki:
150g herbatników
maślanych
70g pistacji (bez
łupinek)
90g masła
750g zmielonego twarogu
250g mascarpone
150g cukru
1 op. skórki cytrynowej
lub skórka starta z 1 cytryny
2-3 łyżki soku cytrynowego
4 jajka (M)
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
1-2 gałaretki cytrynowe
Przygotowanie:
- Herbatniki pokruszyć razem z pistacjami na pył. Masło rozpuścić i do gorącego dodać herbatniki. Wymieszać i wyłożyć na dnie tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Twaróg wymieszać z mascarpone, dodać jajka, cukier, skórkę, sok i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dobrze, ale krótko wymieszać. Wyłożyć na przygotowany spód. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu wstawić do lodówki.
- Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na sernik, zostawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz