Składniki:
masa śmietanowa z przepisu na Śmietanowiec ze śliwkami
100-150g ciasteczek amarettini
50g masła
Polewa:
20g masła
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Tortownicę (18-20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć i dodać do ciepłego masła. Wymieszać, wstawić na moment do lodówki albo zamrażalnika.
- Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki (na godzinę, dwie).
- Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, Dodać masło i śmietanę. Dokładnie wymieszać i wylać na wierzch ciasta.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz