Znalazłam ten przepis w moim komputerze i stwierdziłam, że dawno tej szarlotki nie robiłam. Chyba na studiach ostatnio... I wszystkim wtedy smakowała. Ja próbowałam wtedy tylko ciasta, bez jabłek. Tym razem spróbowałam całości. :)
Składniki:
Ciasto:
175g miękkiego
masła
175g cukru
olejek cytrynowy
4 jajka
400g mąki
3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
5-6 jabłek
100g rodzynek namoczonych
w rumie
1 słoik dżemu
pomarańczowego
Kruszonka:
200g mąki
100g cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
150g zimnego masła
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej równomiernie ciasto.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Razem z rodzynkami położyć na cieście. Dżem wymieszać z łyżką wody i posmarować jabłka.
4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
5. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz