poniedziałek, 24 października 2016

Ciasto na maślance

Ciasto, które robiłam dosłownie w biegu - przyszłam do domu, za dwie godziny musiałam wyjść. A ciasto musiało być, bo w niedzielę mieli przyjść goście. Testerami były oczywiście dzieci. Dobrze, że dla gości coś zostało. :)))




Składniki:

4 jajka
400g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
450g mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300ml maślanki
100g wiórków kokosowych
200g śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę z wysokim brzegiem lub blachę z piekarnika wysmarować masłem.
  2.  Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z maślanką dodawać porcjami do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3.  Masę przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi. Piec 20-30 minut (w zależności od wielkości formy).
  4.  Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Zostawić do ostygnięcia.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz