sobota, 15 października 2016

Mini słońce z ciasta francuskiego

Jakiś czas temu u przyjaciół miałam okazję spróbować fantastycznej, słodkiej przekąski, którą się przygotowuje w mgnieniu oka. Moim dzieciom tak zasmakowała, że nie mogły się doczekać, kiedy im zrobię w domu. Kupiłam ciasto francuskie. Gdy je rozwinęłąm, okazało się, że jest takie małe, że moje słonce będzie w rozmiarze mini. I tak było pyszne. I zniknęło ze stołu błyskawicznie.


Składniki:

1-2 blaty świeżego ciasta francuskiego
migdały obrane ze skórki
nutella
roztrzepane jajko

Przygotowanie:

     1. Z ciasta francuskiego wyciąć (np. pokrywką od garnka) dwa koła.



     2. Jedno koło posmarować nutellą i rozłożyć migdały.



     3. Przykryć drugim kołem, lekko docisnąć. Na środku zaznaczyć kółko (szklanką) i ostrym nożem                     powycinać promienie. Każdy promień skręcić dwa razy.



     4. Posmarować jajkiem i ozdobić migdałami.



     5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec ok. 15 minut.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz